Érvek a DTP biztonsági ajtó mellett

nyomtatĂĄs

 
 


A biztonsági ajtónak egy sor rendkívül szigorú feltételnek kell megfelelnie, hogy valóban biztonsági ajtónak nevezhessük. Ahogy az élet más területein, a félmegoldások a biztonsági ajtók esetében is megbosszulják magukat, ezért érdemes a biztonsági ajtó egészét vizsgálni, nem csupán a kiemelkedő jellemzőit. Az első benyomást egyértelműen az ajtó megjelenése adja meg, azonban egy ilyen beruházásnak érdemes a gyakorlatiasabb oldalát vizsgálni, a funkcionalitást előtérbe helyezni, ugyanis tévhit, hogy a biztonsági ajtó nem lehet szép, ha funkciójának maradéktalanul eleget kíván tenni. A DTP biztonsági ajtók variánsainak száma gyakorlatilag végtelen, miközben minden biztonsági elvárást túlteljesít.A DTP számokban:


  • 190 szín a színre fújt burkolatokhoz,
  • 225 kazetta minta,
  • 7 marásprofil,
  • 17 választható lazúr,
  • 12 alapáras kilincs 3 színben,
  • 3 színben választható kiegészítők (kukucskáló, ajtószá, rúgólemez...),
  • 3 választható kényelmi ajtózár,
  • 35 díszüveg minta
  • 3 különböző biztonsági üveg
  • 3 választható szigeteléscsomag.

Számos kiegészítő esetében a fenti számok a kínálatba felvett variációkat jelentik, de ezek mellett lehetőség van bizonyos esetekben egyedi kivitelt is választani.

De mi alapján tudhatom meg, milyen egy valóban biztonságos biztonsági ajtó?


A vásárlók döntését számos tanúsítvány segíti, melyek közül hazánkban szinte minden esetben a MABISZ tanúsítványai jelölik a biztonsági ajtó betörésvédelmi potenciálját. Ennek a tanúsítványnak több fokozata is van, mely zenitje az egyes besorolás. Büszkék vagyunk rá, hogy a DTP biztonsági ajtói nem csak megfelelnek, de túl is teljesítik a legszigorúbb, MABISZ 1 tanúsítvány elvárásait, mely sarokköve a biztonságos otthon érzetének.

A biztonsági ajtó 3 fontos jellemzője biztonság szempontjából.


A biztonsági ajtóknak három olyan jellemzője van, melyeket vizsgálva alkothatunk csak teljes képet a megtekintett ajtó valós minőségéről, és annak biztonságáról. Elég, ha csak az egyik nem megfelelő, az ajtó máris gyenge pontokkal rendelkezik, melyet a felkészült betörők a felismerés után célzottan támadhatnak, hatékonyan.


Az ajtólap


Ugyan a hagyományos faburkolatú ajtókat is időigényes felbontani, a DTP ajtók teljes felülete páncéllemezzel van ellátva, melyet a külső oldalon az idomacél kerethez rögzítünk, ezáltal téve az ajtó felületét áthatolhatatlanná. Az ajtólapba beépítésre kerülő 10x30 cm-es osztású, 10x10 mm-es négyszögacélból készülő rácsszerkezet lineárisan növeli az ajtólap biztonsági szintjét. A négyszögacél nem csak masszívabbá teszi az ajtólapot, és támasztékot nyújt az ajtó felületén végigfutó acéllemez páncélon, de a behatolást is megakadályozza.


Az ajtótok


Hiába nyújt azonban tökéletes biztonságot az ajtó, ha a biztonsági ajtók kritikus pontja, az ajtótok, vagy a nyíló szárny nem megfelelően masszív. A DTP biztonsági ajtók ezért minden esetben legalább 2 mm falvastagságú idomacél elemekből épülő tokkal és kerettel rendelkeznek. A tok rögzítése a falba mélyen benyúló acélrudakkal történik. Ez - már amennyiben hozzáférhető - rendkívül időigényesen, és nagy zajjal, de átvágható. A DTP biztonsági ajtók a biztonság maximalizálása érdekében az ajtótok és a fal illesztésénél 2 mm falvastagságú, rögzített idomacél takarást alkalmaz, a tok mindhárom oldalán. Az ajtó súlyát két speciális, nagy teherbírású zsanér tartja a tokban, melyek terhelhetősége többszörösen túlteljesíti a MABISZ 1 tanúsítvány elvárásait.


A zárszerkezet


A biztonsági ajtók legtöbbet támadott felülete a zárszerkezet; ez az ajtó felületének Achilles-sarka, amit általában minden betörési kísérlet során megpróbálnak feltörni. Ennek okán a zárszerkezet kiemelt védelmet élvez minden DTP ajtóban. Trezorzár-rendszere a támadási oldal felől egy speciális, acélötvözetű pajzzsal lett ellátva. A biztonsági ajtó zár felőli oldalát 5 mm vastag páncéllemezzel tesszük támadhatatlanná, mely elülső felére egy 2 mm vastag mangánacél ötvözet is kerül. A mangánacél különlegessége, hogy hő hatására keményedik, így a legkritikusabb pontokon is tökéletes védelmet nyújt a betörőkkel szemben. A rendkívül erős ötvözetnek köszönhetően közel 1 cm vastag páncélfelület védi a trezorzárat a sérülésektől, úgymint fúrás, tépés, törés.

Figyelembe véve azt, hogy a hagyományos, cilinder zárak nem nyújtanak megfelelő védelmet – még magasabb árfekvésben sem -, a DTP biztonsági ajtókat a neves olasz gyártó, a CISA trezorzáraival látjuk el, melyek kéttollú kulccsal rendelkeznek. A trezorzár „okos” variánsának előnye, hogy átprogramozható, így a zár cseréje nélkül „taníthatjuk meg” az új kulcskészletre. Ehhez mindössze az új kulcskészletre van szükség, melyet nyitott ajtólapnál és kitekert rudazatnál pár perc alatt tudjuk elvégezni a trezorzárhoz kapott eszközökkel.

A trezorzár a szinte minden ajtó elterjedt cilinder zárakkal szemben valós védelmet nyújt, feltörni ugyanis szinte lehetetlen. A betörők jelentős része a cilinderes zárakra specializálódott, azt ismerik. Egy tapasztalt, felkészült betörő percek alatt fel tud törni egy cilinder zárat, hang nélkül, zárfésüléses és kopogtatásos módszerrel.


A zárfésülés és kocogtatás nem hagy nyomot a zárbetéten, a „finomnyitási” technikák közé tartozik. Szinte teljesen hangtalanul törhető fel a zár, mely nyitás után a zár alapállásba ugrik vissza. Az ilyen módszer szakértelmet kíván, de a betörések egy része – a zár roncsolásos zárnyitás mellett – erre vezethető vissza. Ilyenkor csak annyit tapasztalunk, hogy az ajtó zárva volt, értékeink mégis eltűntek. Akihez finomnyitással törnek be, az nemcsak a betörés, a lopás miatt jár rosszul, hanem azért is, mert a biztosító nagy valószínűséggel nem fog fizetni kártérítést, hisz fizikális sérülések hiányában feltételezhető a biztosítási csalás. A Rendőrség és a biztosítótársaság ilyenkor feltételezi, hogy a meglopott személy „saját magát” rabolta ki. Az illetéktelen behatolást, a finomnyitást ugyanis bizonyítani is kell, fennáll ugyanis a biztosítási csalás esélye, az álbetörés elmélete alapján. Akihez ilyen technikával törnek be, duplán rosszul jár; egyrészt az őt ért károk miatt, másrészt a biztosító csak akkor fizet, ha hitelt érdemlően tudjuk bizonyítani a betörés tényét.

A trezorzár működése és felépítése összetettebb, valamint rusztikusabb alkatrészeinek köszönhetően élettartama is évtizedekben mérhető. Megbízhatóságát és tartósságát remekül példázza, hogy a zár csak bontással távolítható el, és a zárnyitó szolgáltatók is csak az előbb említett metódussal tudják nyitni az ajtót. A kulcs elvesztése, vagy illetéktelen személy kezébe kerülése esetén az „okos” trezorzárral percek alatt kizárhatjuk a régi kulcsot, megelőzve így, hogy azt felhasználva illetéktelen jussanak otthonunkba.

A DTP biztonsági ajtók esetében a megjelenés soha nem megy a funkció kárára, mégis milliárdokban mérhető az igényelhető variánsok száma, ha a színt, marásmintát, felhasznált burkolatokat, felületet nézzünk, melyet számtalan kazettázási és üvegezési lehetőség, zárszerkezet és egyéb kiegészítő és kényelmi funkció egészít ki.

> Árajánlatkérés
> Fotók
> Gyakori kérdések