DTP Biztonsági Ajtó főoldal
 

DTP Biztonsági Ajtó®: A biztonsági ajtó megfelel a MABISZ előírásainak. A biztonsági ajtó teljes felületét páncéllemez borítja. A biztonsági ajtó szigetelésének köszönhetően a DTP Biztonsági Ajtó® nem csak biztonságos, de kiváló hő- és hangszigetelő. Cégünk speciális, az egyéni igényeknek megfelelő biztonsági ajtó telepítésével foglalkozik.


"Van egy szép, kialakult betörésfóbiám. Nem tartok otthon semmi értékeset, sőt, én sem vagyok értékes, de azért senki ne tapogassa végig a gatyáimat. Addig nézegettem a biztonsági ajtókat interneten és bemutatókon, hogy a DTP biztonsági ajtóig jutottam. Tapogattam és láttam, hogy ezekben a Vasember is megakadna. Ha be van csukva, akkor lényegében befalaztuk a lakást. Profik készítik, profik szerelték. Ma már biztonságban van az összes gatyám."
Jáksó LászlóAz oldal kulcsszavai: dtp biztonsági ajtó, biztonsági ajtó, biztonsági ajtó garancia, biztonsági ajtó Budapest, biztonsági ajtó ár

Szakkifejezések szótára

nyomtatás

 
 

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  Z

A

Ajtó­keret

A nyíló ajtó­s­zár­ny acél vázszerkezete, mely csukott ajtó esetén a tokba zár­ul.

Ajtó­lap-szigetelés

A biztonsági ajtó nyíló s­zár­nyában elhelyezett kőzetgyapot hő- és hangszigetelő anyag, mely nélkül az acél szerkezetű ajtó jól vezetné a hőt és a hangot egyaránt. A biztonsági ajtó ­lapjának szigetelése a beltéri és a kültéri szigeteléscsomagnak egyaránt része.
Bővebben a
Szigetelések/Ajtó­lap-szigetelés menüpontban.

Ajtó­szám

A kialakult gyakorlatnak megfelelően az ajtó­lapokon elhelyezett szám (más néven lakásszám) praktikus, opcionálisan rendelhető kiegészítő.
Bővebben a Kiegészítők/Ajtó­szám menüpontban.

Ajtó­tok

A falhoz oldhatatlan kötésekkel rögzített idom­acél "keret", melybe a biztonsági ajtó nyíló s­zár­nya csukódik.

Aktív zár­ópontok

A központi háromirányú CISA® biztonsági ajtó zár­rendszer által mozgatott, 16-18 mm átmérőjű acél zár­ócsapok, melyek a zár­oldalon, valamint fölül és alul az acél ajtó­tokba zár­ódnak.
Bővebben a Biztonsági jellemzők/Aktív és passzív zár­ópontok menüpontban.

Azonosító kártya (kódkártya)

A zár­ak többségét egyedi azonosító kártyával látják el, mely funkciója a másolásvédelem lenne. Az ajtó­kulcs reprodukálásához azonban a gyakorlatban nem szükséges a másolást megrendelő személy tulajdonosi voltát igazoló kódkártya, ki­zár­ólag a másolást végző szolgáltató felelőssége a kártya felmutatását kérni. Ez így csak elméleti védelem, mely Magyarországon sajnos semmit sem ér. Ilyen kártyával az általunk alkalmazott CISA® biztonsági ajtó zár­ak is rendelkeznek, azonban a fentiek miatt ezt mint biztonsági szempontot nem kommunikáljuk.

Átprogramozható biztonsági zár­rendszer

Illetéktelen kulcsbirtoklás esetén zár­csere és ajtó­bontás nélküli megoldási lehetőséget biztosító zár­rendszer, melyet szakemberünk a helyszínen percek alatt át tud állítani új kulcskészlettel történő nyitásra (természetesen a régi kulcskészlet kirekesztésével egyidejűleg).
Bővebben a Biztonsági jellemzők/CISA® biztonsági ajtó trezor­zár menüpontban.

^ lap tetejére

B

B3 biztonsági üveg

Legalább 24 mm vastagságú, több rétegű, egymáshoz ragasztott biztonsági páncél­üveg biztonsági ajtóhoz, melyet a MABISZ az ORFK és a BRFK egyaránt bevizsgált (72 fejszecsapást képes elviselni négyzetcentiméterenként).
Bővebben a Kiegészítők/Üvegkazetta biztonsági ajtóhoz menüpontban.

Belső merevítő borda

A nyíló ajtó­s­zár­ny acél keretének megerősítését szolgáló, négyzet idom­acél­ból készülő keresztrudazat, mely megfelelő szilárdságot és merevséget biztosít a biztonsági ajtó ­keretének.
Bővebben a Biztonsági jellemzők/Biztonsági ajtó acél­szerkezet menüpontban.

Beltéri szigetelés

Ez a gumiprofilos szigetelés típus fűtött terek közé beépítendő biztonsági ajtó rendelése esetén szükséges. A biztonsági ajtó tokjának mindhárom oldalán, illetve a küszöb mentén található gumiprofil az ajtó becsukódásakor 15 mm hasznos felületű szigetelést képez.
Bővebben a Szigetelések/Beltéri szigetelés biztonsági ajtóhoz menüpontban.

Biztonsági páncél­lemez

A teljes ajtó­palástot beborító, a biztonsági ajtó keretéhez és a belső merevítő bordához szakaszosan hegesztett, oldhatatlan kötésekkel rögzített acél páncél­lemez. A DTP® Biztonsági Ajtó­knál minden esetben alkalmazott technológia.
Bővebben a Biztonsági jellemzők/Páncél­lemez menüpontban.

Borovi fenyő

A sűrűbb, egyenletes, keskeny évgyűrűjű erdeifenyőt nevezzük Borovi fenyőnek (pl.: a Nyugat-Dunántúl egyes tájairól, vagy Észak-Európából származó erdeifenyő). Az északi típusú, jó minőségű borovi fenyő kiváló szilárdsági és rugalmassági jellemzőkkel rendelkezik (az értékek a vörösfenyőéhez hasonlóak).

^ lap tetejére

C

Cilinderes ajtó­zár

A MABISZ által kezdetben nem javasolt, most már sajnos elfogadott zár­ típus. Bizonyítottan még a sokcsapos, feltüntetésük szerint fúrás és sav ellen bizonyos mértékig védett zár­szerkezetek sem nyújtanak megfelelő szintű védelmet. A cilinderes ajtó­zár­ak működési elvükből adódóan alkalmatlanok biztonsági ajtó­k zár­ására, annak ellenére, hogy több forgalmazó - jellemzően üzletpolitikai okokból - ezeket ajánlja. E zár­ak többségét egyedi azonosító kártyával látják el, bár a biztonsági szintet ez sem emeli (lásd: Azonosító kártya - kódkártya).

CISA®

A világ egyik piacvezető zár­technológiai fejlesztő és gyártó cége.
Bővebben angol és olasz nyelven a a gyártó weboldalán, illetve a Biztonsági jellemzők/CISA® biztonsági trezor­zár menüpontban.

^ lap tetejére

D

DTP Biztonsági Ajtó®

Az Ajtó-Betörésvédelem Kft. által kifejlesztett biztonsági­ ajtó elnevezése, a Direct Treasury Protection® rövidítése.


^ lap tetejére

E

Egyirányú zár­ás

Klasszikusan biztonsági ajtó­nál nem alkalmazott, a betörők által kedvelt ajtó­zár­ási megoldás, mely esetén a zár­szerkezet ki­zár­ólag a zár oldalán működtet zár­nyelvet, míg a felső és alsó ajtó­oldal védtelenül marad és a zsanéroldalon sincsenek passzív zár­ópontok.

^ lap tetejére

F

Fa hatású ajtó­borítás

Laminált, faerezetű biztonsági ajtó ­borítás. Alapáron szerepel kínálatunkban a fa hatású sík ajtó­burkolat, mely ki­zár­ólag beltéri felhasználásra alkalmas. A fa hatású kazettás kivitel opcionálisan választható. Sötét tónusokban csak beltéri, míg világos színekben beltéri és kültéri felhasználásra egyaránt javasolt.

Fafelületű ajtó­burkolat

Rétegelt falemez alapú, furnérozott felületű biztonsági ajtó ­borítás. Az e technológiával készülő fafelületű sík ajtó­burkolat opcionálisan választható, melyet beltéri és kültéri ajtó­knál egyaránt ajánlunk.

Felülvilágító ablak

A biztonsági ajtó­ fölött lévő fix vagy nyitható üvegfelület, melyen keresztül a lakásba fény áramlik.
Bővebben a Kiegészítők/Felülvilágító ablak menüpontban.

Furnérozott ajtó­borítás

Vékony, hosszában felhasított fafelületű ajtó­burkolat.

^ lap tetejére

G

GHIDINI®

A világ egyik piacvezető designer cége, mely otthonosan mozog a lakáskultúra területén.
Bővebben angol és olasz nyelven a 
biztonsági ajtó gyártó weboldalán, valamint a Kiegészítők/GHIDINI® biztonsági ajtó kilincs menüpontban.

Gumiprofilos szigetelés

Szilikon alapanyagú, a biztonsági ajtó tokjának mind a négy oldalán végig alkalmazott ajtó­szigetelési technológia, mely a DTP® Biztonsági Ajtó­k hő- és hangszigetelésében meghatározó szereppel bír. A gumiprofilos ajtószigetelés a beltéri és a kültéri szigetelés-csomagnak egyaránt része.
Bővebben a Szigetelések/Gumiprofilos szigetelés menüpontban.

^ lap tetejére

H

Hegesztett kötések

A biztonsági ajtó­ acél alkotóelemeinek egymáshoz rögzítése azok saját anyagának összeolvasztásával. A DTP® Biztonsági Ajtó­knál minden lehetséges esetben ezt az oldhatatlan kötési technológiát alkalmazzuk.

^ lap tetejére

I

Idom­acél (négyszög idom­acél, zár­tszelvény, vagy zár­tprofil)

A fémiparban használt alapanyag, mely minimum 2 mm falvastagságú, tömör acél falazatú, üreges profil. Az ajtó­gyártásnál jellemzően a 60x40x2 mm, 40x40x2 mm és 40x20x2 mm méreteket alkalmazzák.

^ lap tetejére

K

Katedrál üveg

Felületén mintás, több színben rendelhető üveg.
Bővebben a
Kiegészítők/Felülvilágító ablak menüpontban.

Kazettás borítás

Klasszikusan a fakazettás borítás meghatározása, ahol a biztonsági ajtó burkolata több, eredetileg különálló elemből (kazettából) épül fel. A köznyelv szerint az egybefüggő, anyagában mart mintázatú (mart kazettás) ajtó­burkolatok is e csoportba tartoznak, így a színre fújt kazettás és a fa hatású kazettás is.

Kényelmi zár

Biztonsági szerepet nélkülöző, egyszerű szerkezetű zár, mely kiegészítőként rendelhető a biztonsági ajtóhoz. Célja, hogy a benyitást megakadályozza akkor is, ha a trezor­zárrendszer nincs zár­t állapotban. Nem helyettesíti a biztonságért felelős kéttollú kulcsos trezor­zár­at (és alkalmazása nem is növeli a biztonságot), mindössze a napközbeni, ideiglenes zár­ást biztosítja a bentlévők számára.
Bővebben a Kiegészítők/Kényelmi zár menüpontban.

Kétirányú zár­ódás

Sok esetben az adott - jellemzően alacsony árfekvésű, nívósnak feltüntetett - biztonsági ajtó értékesítői körében "biztonsági ajtó­nak" titulált ajtó­k zár­ódási módja. A betörők által - az egyirányú zár­ású ajtó­khoz hasonlóan - kedvelt típus. Bár a zár­oldalon sok esetben több zár­nyelvet vagy rudazatot alkalmaznak ezen ajtó­knál és a zsanér oldalán is fellelhetők passzív zár­ópontok, ez a szakmán kívüliek számára hamis biztonságérzetet ad, azonban megfelelő szintű betörés elleni védelmet sajnos sosem. Elsősorban a nagyáruházakban árusított távolkeleti gyártású ajtó­kra, valamint a szintén ilyen környezetben kiállított, egyedi gyártású, beépítéssel együtt kínált, hazai készítésű ajtó­kra jellemző.

Kéttollú kulcsos zár

E zár­típus a cilinderes ajtó­zár­akkal ellentétben roncsolás hatására sem omlik össze. Bizonyos esetekben a zár használhatatlanná válik ugyan, de a biztonsági ajtó kinyitását ezesetben is megakadályozza.

Kitekintő

Lásd: kukucskáló.

Kopogtató

Díszítő elemként funkcionáló, opcióként rendelhető kiegészítő.
Bővebben a Kiegészítők/Kopogtató menüpontban.

Kódkártya

Lásd: azonosító kártya.

Kőzetgyapot (rockwool)

Az építőiparban széles körben alkalmazott szigetelőanyag, mely felhasználásával biztosítjuk a DTP Biztonsági Ajtó®­ lapszigetelését és tokszigetelését.
Bővebben a biztonsági ajtó gyártó weboldalán.

Kukucskáló (kitekintő)

Széles körben ismert és alkalmazott, közel 180 fokos kilátást biztosító optikai szerkezet, mely segítségével ajtó­nyitás nélkül ellenőrizhető a biztonsági ajtó előtti terület. Réz, króm és matt króm (inox) kivitelben áll rendelkezésre.
Bővebben a Kiegészítők/Kukucskáló menüpontban.

Kültéri szigeteléscsomag

A kültéri szigeteléscsomag fő felhasználási területe a családi házak, illetve a körfolyosóról nyíló lakások. A szigeteléscsomag tartalmazza a gumiprofilos szigetelést, a biztonsági ajtó lapjának szigetelését, illetve tokszigetelést egyaránt. Hőszigetelési értéke K=1,1 W/m2K, hangszigetelési értéke Rw=42 dB.
Bővebben a Szigetelések/Kültéri szigeteléscsomag biztonsági ajtóhoz menüpontban.

Küszöbborítás

Alapesetben az ajtó­tokkal egybeépített acél küszöb a tokkal megegyező felületkezeléssel készül. Igény szerint erre réz, króm, illetve matt króm (inox) anyagú opcionálisan választható burkolat kerülhet.
Bővebben a Kiegészítők/Küszöbborítás menüpontban.

^ lap tetejére

L

Lépcsőházi szigeteléscsomag

A lépcsőházi szigeteléscsomag alkalmazása leginkább társasházi és lakótelepi lakások biztonsági ajtóinál történik. Kiemelt szempont a hőszigetelés mellett, a 39 dB értékű hangszigetelés, melynek köszönhetően a lakáson kívüli zavaró hanghatások bejutása akadályozott. Hőszigetelési értéke K=1,4 W/m2K.
Bővebben a 
Szigetelések/Lépcsőházi szigeteléscsomag menüpontban.

^ lap tetejére

M

MABISZ

1990-ben nyolc biztosítótársaság alapította a Magyar Biztosítók Szövetségét (MABISZ), melybe jelenleg 24 biztosítótársaság és 4 biztosítóegyesület tartozik. A szövetség fő célkitűzése a magyar biztosítási szakma képviselete és érdekvédelme, valamint ennek keretein belül a nemzetközi szabványokra épülő egységes magyar tanúsítási rendszer üzemeltetése a biztonságtechnika különböző szakterületein.
Bővebben a szövetség honlapján.

MABISZ tanúsítvány

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által bevizsgált betörésvédelmi eszközök minőségét igazoló okirat, melynek több fokozata létezik az adott betörésvédelmi eszköz áttörésvédelmi idejének függvényében. A legmagasabb fokozat a MABISZ 1-es, 15 percen túli áttörésvédelmet jelent (a DTP Biztonsági Ajtók ezen kritériumrendszerében meghatározottakat is számos ponton túlteljesítő műszaki megoldásokkal készülnek). További fokozatok: a MABISZ 2-es 10 percen túli, MABISZ 3-as 5 percen túli, míg a MABISZ 4-es 3-5 perces áttörésvédelmet jelent.

Marásminta /kazetta minta/

A színre fújt kazettás és a fa hatású kazettás burkolatok mintázata. Jelenleg 225-fajta minta szerepel kínálatunkban, de egyedi igényeket is teljesítünk.

Marásprofil

A marás elkészítésekor a CNC esztergagépbe beprogramozott alak, amellyel a mintázat mélyedései készülnek. Aktuálisan 7-féle profil közül lehet választani.

Méretvételezés

Mind a helyszíni felméréshez, mind a gyártáshoz szükséges a biztonsági ajtó méreteinek pontos meghatározása. A megrendelés felvételéhez mindössze a fő méretek szükségesek, míg az ajtó­gyártáshoz minden részletre kiterjedő szakmai felmérésre kerül sor.

^ lap tetejére

N

Négyirányú zár­ódás

Az egyetlen olyan, a vezető biztonságtechnikai szakértők által is elismert ajtó­zár­ódási technológia, amely a legnagyobb biztonsági szintet nyújtja. Bár szakmán kívüliek számára is kézenfekvőnek tűnhet, hogy egy mind a négy oldalon, körbe zár­ódó kivitel biztosíthat megfelelő védelmet.
Az iparágban működő piaci szereplők az olcsóbb és gyorsabb gyártás lehetősége miatt, ezt a tényt, és a vevők valódi érdekeit figyelmen kívül hagyva, a legtöbb esetben kétirányú zár­ódással ellátott "biztonsági ajtó­kat" kínálnak. A biztonsági ajtó négyirányú zár­ódása a zár­oldalon, valamint fölül és alul aktív zárópontokkal, míg a zsanéroldalon passzív zár­ópontokkal érhető el.

Négyszög idom­acél

Lásd: idom­acél.

^ lap tetejére

P

Passzív zár­ópontok

12 mm átmérőjű acél zár­ócsapok, melyek a zsanéroldalon a biztonsági ajtó becsukódásával automatikusan beleilleszkednek az acél ajtó­tokban kialakított helyükre.
Bővebben a
Biztonsági jellemzők/Aktív és passzív zár­ópontok menüpontban.

^ lap tetejére

R

RAL színskála

Nemzetközileg elfogadott, építéstechnikai munkáknál alkalmazott egységes színrendszer.
Megrendelőink a színkártyáról akár
bemutatótermünkben, akár a helyszínen kiválaszthatják az elképzeléseik szerinti színt.

Rockwool

Lásd: kőzetgyapot.

Rúgólemez

Praktikus, közismert, opcionális kiegészítő, mely a biztonsági ajtó külső és belső oldalára egyaránt elhelyezhető, ezáltal védve az ajtó­burkolat alsó részét.
Bővebben a Kiegészítők/Rúgólemez menüpontban.

^ lap tetejére

S

Színre fújt ajtó­borítás

Tipikusan a kazettás ajtó­borítás felületének kialakításánál alkalmazott, számítógépvezérelt fényezőkamrában előállított színezés, mely által a biztonsági ajtó­ RAL színskálából választott egyedi színben rendelhető.
Bővebben a
Borítások/Színre fújt kazettás menüpontban.

^ lap tetejére

T

Thermopan üveg

Kétrétegű, az üvegfelületek között hőszigetelő légkamrával rendelkező üvegtípus, melyet igény szerint felülvilágító ablakoknál alkalmazunk.

Tokozott ajtó­kulcs

Az ajtó­zár­aknál újszerű megoldás, melynél a kulcs egy zár­t tokba csukható, ezáltal védve mind a kulcsot, mind annak környezetét.
Bővebben a Kiegészítők/Tokozott ajtó­kulcs menüpontban.

Tokszigetelés

A biztonsági ajtó acél tokjában elhelyezett kőzetgyapot hő- és hangszigetelő anyag, mely nélkül a biztonsági ajtó hőszigetelő képessége kültéri kivitel esetén nem lenne megfelelő. A tokszigetelés a kültéri szigeteléscsomag része. Bővebben a Szigetelések/Tokszigetelés menüpontban.

Trezorzár ­rendszer

A páncél­szekrényzár­ak működési elvének megfelelően kifejlesztett ajtó­zár­rendszer.
Bővebben a Biztonsági jellemzők/CISA® biztonsági ajtó trezor­zár menüpontban.

^ lap tetejére

U

Üvegkazetta

Jellemzően kazettás biztonsági ajtó­nál az ajtó­lapban kialakított, tömör B3 vagy thermopan üveggel kombinált B3, B2, illetve B1 biztonsági üvegből készülő fix "ablak", mely a biztonsági szint csökkenése nélkül biztosítja a fény beáramlásának lehetőségét, illetve víztiszta típus választása esetén az áttekintést.
Bővebben a
Kiegészítők/Üvegkazetta menüpontban.

^ lap tetejére

Z

Zár­ódási hely

A zár­ódási ponttól eltérő jelentésű fogalom. Zár­ódási helynek az aktív vagy passzív zár­ópontokban elhelyezkedő egyes zár­nyelvek és csapok tekintendők, azok egymástól mért távolságától függetlenül (így például a CISA® biztonsági ajtó trezor­zár­rendszerrel szerelt biztonsági ajtó­ zár­oldalán alapesetben 5 zár­ódási hely található).

Zár­ódási irány

A zár­ódási irány azt mutatja, hogy az aktív és passzív zár­ódási pontok merre biztosítják a védelmet.
Bővebben a Biztonsági jellemzők/Zár­ódási irányok menüpontban.

Zár­ódási pont

A biztonsági ­ajtó gyártók által gyakran helytelenül használt kifejezés. Zár­ódási pontnak a MABISZ állásfoglalása szerint azok a zár­nyelvek és -csapok tekinthetők, melyek egymástól legalább 30 cm távolságban helyezkednek el.

Zár­tszelvény

Lásd: idom­acél.

^ lap tetejére

Merre tovább?

> Olvasson el pár megrendelőink által gyakran feltett biztonsági ajtó kérdést
> Tudjon meg többet a biztonsági ajtó szerkezetéről
> Biztonsági ajtó árlista

^ lap tetejére